Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Историята на чешките коледни играчки от стъкло оживява в София и Пловдив

Снимка: Чешки център София

Изложба на стъклени коледни играчки ще бъде открита в Чешкия център в София на 6 декември. Експозицията е озаглавена "Дизайнът на Коледа?!" и разказва своеобразна приказка за историята на коледното украшение, представяйки селекция от изделия на чешки дизайнери и фирми. По проекта работят Адела Помоти (куратор) и графичният дизайнер Ондржей Хорачек, с подкрепата на Област Либерец.


Два дни по късно, на 8.12, друга изложба със стъклени коледни играчки ще бъде представена в Пловдив. Тя носи заглавието "Christmas treasure" и ще бъде подредена в Балабановата къща. Специална част в нея заемат перлени коледни украшения от Поникла. В тях е вложена специфична технология за производство, прилагана само в Чешката република. Експозицията е част от традиционния артистичен форум "Светлина и надежда в Стария град" в Пловдив и се реализира съвместно с почетното консулство на Чешката република в Града под тепетата, Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общинския институт "Старинен Пловдив".


И двете събития се организират съвместно с Посолството на Чешката република в София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС. 

Снимки: Чешки културен център София

Още от категорията

53% от българите са религиозни, но 58% вярват в Бог

53% от българите заявяват, че са религиозни. Близо една трета (29%) не се възприемат като религиозни хора, а 9% са атеисти . Други 10% нямат отговор на въпроса. Това показва изследване за религиозните нагласи на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“..

публикувано на 20.03.23 в 17:31
Църногорският манастир край село Гигинци

Чудотворни светини на християнството ще бъдат изложени в Пернишко

Част от мощите на Св. Георги Победоносец и чудотворна икона с лика му от Света гора ще посрещнат жителите на област Перник в дните след великденденските празници, съобщиха от Църногорския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян..

публикувано на 19.03.23 в 10:10

Книга за Апостола на политически затворник излиза 53 г. след написването ѝ

Имало е и такива българи – те не понасяли оковите на собствената си душа, но за да заживеят в свобода трябвало най-напред да извоюват освобождението на своя народ. С подобни въжделения безброй герои без време напуснали този свят. На някои от тях..

публикувано на 13.03.23 в 10:45