Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Байдън би разговарял с Путин при определени условия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви за първи път след руското нахлуване в Украйна, че би разговарял с Владимир Путин, ако руският държавен глава наистина иска да прекрати войната. На пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, който беше приет в Белия дом, Байдън уточни, че би направил тази стъпка само след консултации със съюзниците от НАТО.  

От своя страна, Макрон каза, че ще разговаря отново с Путин след посещението си във Вашингтон – отчасти заради сигурността на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ. Той обаче подчерта, че подобно на американския президент няма да тласне украинския си колега Володимир Зеленски към неприемлив мирен план. След руската инвазия Зеленски обяви, че Украйна трябва да си върне всички завзети територии.  

Байдън и Макрон обещаха дългосрочна подкрепа за Украйна, която се бори срещу руските нашественици.  

Държавите от Европейския съюз са близо до постигането на споразумение, което да ограничи цената на руския нефт до 60 долара за барел, съобщи Агенция Франс прес. Само Полша все още не е дала окончателното си съгласие. 

От понеделник Европа ще налага ембарго върху доставките на руски суров петрол и горната граница на цените ще важи за нефта, изнасян по море от Москва до пристанища по целия свят. Ще бъдат предприети мерки, за да се попречи на танкерите да превозват руски нефт над фиксираната цена – например чрез отказ кораби и превози да бъдат застраховани от дружества във Великобритания и ЕС. 

Между 10 хил. и 13 хил. украински военни са загинали от началото на войната в Украйна, докато ранените са повече от жертвите, съобщи в телевизионно интервю Михайло Подоляк, съветник на украинския президент. По думите му, близо 100 хил. руски войници са убити след инвазията, а между 100 хил. и 150 хил. са ранените и изчезналите. Неотдавна най-високопоставеният американски генерал Марк Мили заяви, че около 100 хил. руски и също толкова украински войници са убити или ранени от началото на бойните действия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50