Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията на БНР "Българските посланици на културата" очаква вашите предложения

Нина Цанева: Искаме да допринесем за създаване на духовна общност на българската култура, независимо от географските ширини, на които се разпростира

За втора поредна година програмата за култура на БНР – “Христо Ботев“, организира кампанията "Българските посланици на културата". Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и пр., които със своето творчество през 2022 година прекрачват географските граници на страната ни. Това са българи, които правят България разпознаваема в световното културно пространство.

“Каним слушателите ни да предложат имена на такива наши отличили се през 2022 г. творци, които според тях могат да бъдат наречени “български посланици на културата”, каза в интервю за Радио България Нина Цанева, журналист в програма “Христо Ботев”, която е инициатор и основен двигател на кампанията. И още:

“Тази инициатива беше подкрепена и от организации на българските творци зад граница, което показва, че е възможно да направим мост между творците в България и тези, работещи в чужбина и всяка година да правим среща в ефира, за да популяризираме имената им, тяхното творчество и да го направим разпознаваемо тук, на наша територия. За съжаление слушателите ни познават повече творците, които живеят и работят в България и са разпознаваеми в световното културно пространство, за сметка на нашите автори извън страната. И аз съм много щастлива за една среща в СБЖ, която беше организирана с творци извън България, където бяха показани техни нови издания и книги от 2022 година. Тяхното творчество ще бъде представено в БНР в следващите 12 месеца. По този начин искаме да допринесем за създаване на духовна, свободна общност на българската култура, независимо от географските ширини, на които се разпростира“- казва Нина Цанева.

През 2021 г. слушателите на обществената ни медия имаха възможност в продължение на един месец да номинират артисти от всички жанрове. Сред получените десетки предложения жури избра имената на 22-ма български творци.

Сега БНР призовава слушателите да изпращат своите предложение на адрес kulturniposlanitsi@bnr.bg до 16 декември.

В началото на следващата година жури с представители на Министерството на културата, на Държавния културен институт, БНР, БНТ, БТА и други институции, ще селектира българските посланици на културата за 2022 година.

А най-голямата ни амбиция е да успеем да реализираме, с подкрепата на ръководството на БНР, ежегоден форум на културата, който да събере творците в страната и тези извън нея, за да обменят опит, да представят своите търсения, да общуват с българските институции в сферата на изкуството и културата. Защото „духът е този, които ще ни въздигне и ще ни помогне да преминем през всичко, което ни се случва в последните години“ – това са думи на Здравка Евтимова във видео визитката на сайта на БНР, която представя лицата на тазгодишното издание на инициативата, а това са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Теодосий Спасов и проф. Греди Асса. Благодаря им сърдечно за подкрепата“ – каза в заключение Нина Цанева.

Вижте визитката на кампанията с нейните лица:

А ето и списъка на българските посланици на културата за 2021 г.:

Александър Шурбанов – поет и преводач, Венеция Караманова – диригент, Георги Господинов – писател, Греди Асса – художник, Жаклин Вагенщайн – издател и куратор,  Захари Карабашлиев – писател, Здравка Евтимова – писател, Йордан Камджалов – диригент, Капка Касабова – писател, Катрин Томова – художник, Людмил Ангелов – пианист, Мари Врина – преводач, Мила Искренова – хореограф, Мирела Иванова – поет, драматург, Найден Тодоров – диригент, Петър Вълчанов – кинорежисьор, Соня Йончева – оперна певица, Сузана Клинчарова – арфистка, Теодор Ушев – графичен дизайнер и аниматор, Теодосий Спасов – музикант, Юлиана Антонова - Мурата – писател, Явор Гърдев – режисьор.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45