Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

ХИНА: Никой не е против влизането на Хърватия в Шенген


Според дипломатически източник никоя от страните-членки на ЕС не възразява срещу присъединяването на Хърватия към зоната за свободно пътуване, съобщава агенция ХИНА. Разширяването на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, България и Румъния ще бъде разгледано следващата седмица на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Според източника, нидерландският посланик е против присъединяването на България, Австрия –против България и Румъния. 

ХИНА отбелязва, че България и Румъния трудно могат да бъдат разделени, тъй като границата между двете страни никога не е замисляна като външна за Шенгенското пространство. За да бъдат разделени двете държави, ще е нужна защита на границите с подготовка на граничните пунктове в съответствие с шенгенските правила, за което ще е нужно доста време. Върху членките, които са против присъединяването на България и Румъния, може да бъде оказан натиск за приемане и на трите държави, но е по-вероятно само Хърватия да получи зелена светлина, смята източникът.

Чавушоглу поиска разширяване на ЕС от Балканите до Грузия


Необходим е нов процес на разширяване на ЕС, обхващащ страните от Балканите до Грузия, Украйна и Молдова, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от БТА. Според него "този регион не може да бъде цялостен без участието на Турция". По думите му, конфликтът в Украйна показва необходимостта от преформатиране на архитектурата на сигурност в Европа.

Турция води официални преговори за присъединяване към ЕС от 2005 г. На практика обаче те са замразени от няколко години.

ЕС увери Гърция, че работи за решаване на проблемите с мигрантите


ЕС работи за промяна в условията за приемане на мигранти и предоставяне на статут за закрила на бежанците. Това заяви пред гръцките медии при посещението си в Атина заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. Той подчерта, че притокът на нелегални мигранти е предизвикателство не само за страните по външната граница на ЕС, но и за всички членки на съюза. Според Атина Турция е важен фактор за навлизане на мигранти и тя трябва да спазва споразумението с Европейския съюз. Схинас напомни, че Гърция е получила почти 2 млрд. евро помощ за охраната на границите и местата за настаняване на мигранти. Помощи получават и съседните страни по външните европейски граници.

Проблемите около балканските маршрути на нелегалните мигранти ще бъдат сред темите за разговор на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Тирана на 6 декември. Трафикът на хора е доходен бизнес и много трудно може да бъде овладян напълно, коментират специалисти в Гърция. Мигранти съобщават, че плащат по 4 хиляди евро на трафиканти, за да влязат нелегално в европейска страна, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева.

Нови 10 милиона дава ЕС за въоръжените сили на Босна и Херцеговина


Съветът на Европейския съюз реши да даде още 10 милиона евро в подкрепа на въоръжените сили на Босна и Херцеговина, съобщава БТА. Средствата ще отидат за финансиране на полево оборудване, ключови инструменти за военно инженерство и материали за защита срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи. Помощта ще позволи също устойчиво разгръщане на определен от НАТО батальон и продължаване на процеса на разминиране. С предишни решения на ЕС от ноември 2021 г. бяха предоставени 10 милиона евро за разминиране, а през юни т.г. – 6 милиона евро – за Балканската оперативна медицинска група и ЮФОР Алтеа.

Наличието на мини и невзривени боеприпаси от войната от 1992-1995 г. остава сериозен проблем за сигурността в Босна и Херцеговина.

За 90% от румънците в чужбина медиите са връзката им с родината


9 от 10 румънци от диаспората поддържат връзка с родината си чрез медийно съдържание на румънски език. Това показва изследване, проведено от Google. Над 70% от румънците зад граница ползват румънско медийно съдържание минимум 2-3 пъти седмично, 57% слушат румънска музика, 53% гледат румънски телевизионни програми, 51% четат румънски онлайн-издания, 26% слушат румънско радио. Изследването е проведено сред румънски граждани, потребители на интернет, живеещи в Германия, Испания, Италия и Великобритания, в периода 11-16 ноември 2022 г., съобщава Радио Румъния Интернешънъл.

На 1 декември Румъния отбеляза националния си празник. "Нека да покажем, че 1 декември е наистина денят на нашето единство – ден на всички онези, чието сърце потрепва пред трикольора", заяви по повод празника румънският премиер Николае Чука.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, 24sata.hr, nap.ba, romania-insider.com

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16