Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжка за светиите по нашите земи в дар за украинските деца

Презвитера Калина Кунева: Трябва да започнем от детските сърчица, за да посеем вярата

4
Снимка: Диана Цанкова

Книжка за светиите, разпространили със слово и богоугодни дела християнското учение по нашите земи, отскоро се дарява в храмовете на украинските деца бежанци. “Ще им помогне когато разберат, че мястото, на което се намират, не е чуждо за тях”, казва отец Стелиян Кунев. Именно той организира дарителската кампания за превеждане и преиздаване на помагалото, с помощта на което децата в православните неделни училища правят първи стъпки по пътя на вярата, преминавайки през вековете българска история чрез разкази и с цветен молив в ръка.

Протойерей Стелиян Кунев от храм “Св. Пимен Зографски” в Бургас се заема с мисията да достигне до украинските деца, за да им покаже, че българите и нашата църква винаги са подхождали с грижа за всички народи, “с призив за мир, разбирателство и любов помежду ни, независимо къде се намираме по света”. Но и с най-важното послание, че това е единственият начин хората да живеят заедно – без омраза, без отмъщение.

“Българските светии” представлява своеобразен албум по православна живопис, защото до всяко житие стои образът на светеца, който децата да пресътворят в цветове – не толкова по каноните на иконописта, а според емоциите от запознаването с неговата личност.

Говорейки за вярата, ние всъщност разказваме и историята на България през живота на светиите – казва презвитера Калина Кунева, автор на помагалото и учител в неделното училище към храм “Св. Пимен Зографски”. – Така децата виждат колко голяма полза има от вярата в Бога, как Бог е покровителствал през целия исторически път нашата държава. Всъщност книжката е създадена от децата и за децата. Дори за нас, възрастните, понякога е трудно да разберем истините на вярата, а когато един учител застане пред тях, тогава има нужда от малко подкрепа и я намира в изобразителното изкуство.”

Стелиян и Калина Куневи

Учителката по вероучение изтъква, че именно чрез рисуването децата откриват света на вярата и визуално успяват да си я представят.

Трябва да се започне от най-малкото – от сърчицата на децата, за да може да се посее там словото Божие и вярата в Господ Иисус Христос – добавя отец Стелиян Кунев. – Когато засеем вярата чрез всички средства на християнското изкуство, на историята, на взаимопомощта, тогава те ще станат по-добри в смисъла, който се дава в Свещеното писание – да бъдем съвършени, както е Бог.”

Светиите в книжката са подбрани според ролята им в българската история и това, което те са допринесли чрез християнската вяра. Но делото на мнозина от тях напуска собствената им родина и чрез примера на Св. св. Кирил и Методий, св. цар Борис, св. патриарх Евтимий Търновски, благоприятства и съседни нам народи.

Малко известно е, че повечето светии в съседните народи – патриарси, епископи и митрополити, са от български произход – продължава духовникът. – Първият признат от Цариградската патриаршия сръбски патриарх е българин – Св. Ефрем, патриарх Сръбски. Защитник на румънската нация е Св. Димитър Басарбовски, а Св. Киприян става митрополит на Киев, Литва и цяла Русия. Ето че чрез християнската вяра ние сме подпомогнали облагородяването и на други народи.”

Макар да има много добри примери за приобщаването на децата към вярата, духовникът признава, че Църквата недостатъчно ги приласкава, за да бъдат всички те в храма. И определя темата като “по-скоро тъжна за момента”. Светъл лъч пък е “сътрудничеството на митрополити с образованието” и фактът, че много от тях издават книги “от духовна гледна точка към децата”.

Според Стелиян Кунев все още не е отминала дискусията дали вероучението трябва да присъства в българското училище.

“Тази дискусия трябва да съществува, защото ще постави основния проблем в българското образование – загубата на това да образоваме децата си по начина, по който те да станат добри, съвестни, миролюбиви, търпеливи – подчертава той. – Децата трябва да отстояват истинските ценности, а не фалшиви, внедрени им от едно или друго място. А в основата на тези ценности може да бъде само вярата в Господ Иисус Христос и това го казвам като свещеник, който служи на Божията нива. Когато се поставят основите на християнската вяра, ползите и плодовете са много добри – полезни и спасителни.”

Отец Стелиян съветва родителите – дали у нас или по света, да говорят на децата си на книжовен български език, да им четат от словото Божие, от българските народни приказки. “За да ги закърмят с православната вяра най-вече”, продължава мисълта съпругата му. “И за да може това дело да се разпространи и да се преумножава”, заключава той.

Снимки: Диана Цанкова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10