Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в президентството, новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщи пресцентърът на френското посолството в София.

По време на срещата си с президента, посланик Жоел Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения. Той подчерта, че по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, двете страни са демонстрирали обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа. Двамата са обсъдили и актуалните европейски въпроси.

Жоел Мейер призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, ВиК, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Посланик Мейер отбеляза също, че културата и образованието също са в центъра на двустранните отношения. Пример за това са създаването на Център за изкуства на остров Св. св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO), както и диплома за специализация по съвременна гръцка литература. Като дипломат той работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 г. на различни длъжности. Отличен е със званията кавалер на Ордена на Почетния легион и кавалер на Националния орден за заслуги.

Жоел Мейер говори английски, гръцки, италиански и хинди. Семеен е, има три деца.

Снимки: БГНЕС, посолство на Франция в България

Още от категорията

САЩ определиха борбата на България с корупцията като "недостатъчна"

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитането на човешките права са „недостатъчни“ .  В доклада за 2022 г.,..

публикувано на 20.03.23 в 19:40

Застъпващи се международни срещи ще обсъждат войната в Украйна

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще заседават в Брюксел. Главна тема на дебатите ще бъде подкрепата за Украйна. Срещата е подготвителна за заседанието на европейските лидери на 23 и 24 март. В началото украинският външен министър..

публикувано на 20.03.23 в 09:06

България да даде МиГ-ове на Украйна по примера на Полша и Словакия

Украйна насърчава България също да даде своите изтребители МиГ-29, както това сториха Полша и Словакия, заяви в интервю за БНТ говорителят на украинското военно министерство Юрий Сак. Той добави, че страната му се подготвя за пролетна офанзива и има..

публикувано на 18.03.23 в 16:10