Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в президентството, новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщи пресцентърът на френското посолството в София.

По време на срещата си с президента, посланик Жоел Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения. Той подчерта, че по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, двете страни са демонстрирали обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа. Двамата са обсъдили и актуалните европейски въпроси.

Жоел Мейер призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, ВиК, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Посланик Мейер отбеляза също, че културата и образованието също са в центъра на двустранните отношения. Пример за това са създаването на Център за изкуства на остров Св. св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO), както и диплома за специализация по съвременна гръцка литература. Като дипломат той работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 г. на различни длъжности. Отличен е със званията кавалер на Ордена на Почетния легион и кавалер на Националния орден за заслуги.

Жоел Мейер говори английски, гръцки, италиански и хинди. Семеен е, има три деца.

Снимки: БГНЕС, посолство на Франция в България


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25