Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в президентството, новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщи пресцентърът на френското посолството в София.

По време на срещата си с президента, посланик Жоел Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения. Той подчерта, че по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, двете страни са демонстрирали обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа. Двамата са обсъдили и актуалните европейски въпроси.

Жоел Мейер призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, ВиК, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Посланик Мейер отбеляза също, че културата и образованието също са в центъра на двустранните отношения. Пример за това са създаването на Център за изкуства на остров Св. св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO), както и диплома за специализация по съвременна гръцка литература. Като дипломат той работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 г. на различни длъжности. Отличен е със званията кавалер на Ордена на Почетния легион и кавалер на Националния орден за заслуги.

Жоел Мейер говори английски, гръцки, италиански и хинди. Семеен е, има три деца.

Снимки: БГНЕС, посолство на Франция в България

Още от категорията

Президентът ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Държавният глава Румен Радев ще представлява България на започващото днес заседание на Европейския съвет в Брюксел. Сред темите на двудневната среща са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаването на конкурентоспособността и производството на..

публикувано на 23.03.23 в 06:25

Москва и Пекин се обявиха против ядрен сценарий за Украйна

След официалните преговори в Кремъл лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин потвърдиха принципа, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва. "Вярваме, че много от положенията в предложения от Китай..

публикувано на 22.03.23 в 09:51
Димитър Стоянов

България няма да е част от общата обществена поръчка на снаряди за Украйна

Необходимо е продължаване на всеобхватната подкрепа на ЕС за Украйна , заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова пред редовното заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС в Брюксел. Петрова отбеляза и подкрепата на София за..

публикувано на 21.03.23 в 09:31