Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки увеличения мигрантски поток България успява да устои на натиска

Снимка: БГНЕС

Българската държава е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на силния миграционен натиск по границата.

В телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер днес, президентът Румен Радев е отбелязал, че напливът на мигранти към България се е увеличил многократно в сравнение с миналата година. Държавният глава е посочил, че независимо от натовареността и изтощението служителите, охраняващи границата се справят с натиска. На границата са изпратени подпомагащи патрули и технически средства, командировани са допълнително служители на реда, както и български военнослужещи. 

Радев е подчертал, че страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз, но очаква признаване на постигнатото и солидарност чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне. По думите на Радев, блокирането на страната ни за Шенген ще има демотивиращ ефект върху служителите на реда, които продължават професионално да изпълняват служебните си задължения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов: В понеделник връчваме папка с министри или отиваме на избори

В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив.  На 18 март, понеделник, се очаква..

публикувано на 15.03.24 в 14:26

По съседски: Събития с балкански адрес

Национализмът поражда заплахи за Западните Балкани През 2024 г. Западните Балкани може да бъдат изправени пред повишен риск от междуетническо насилие, пише в годишния доклад за заплахите на разузнавателните служби в САЩ...

публикувано на 15.03.24 в 10:20

Български и румънски дипломати обсъдиха резултатите и пътя напред в стратегическото партньорство между двете страни

Българските и румънските външнополитически елити обикновено нямат практиката да разсъждават заедно за своя регион или да мислят за двете страни като дуо. Затова събития като провелата се на 14 март 2024 г. в Букурещ кръгла маса “Една година..

публикувано на 15.03.24 в 10:17