Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въпреки увеличения мигрантски поток България успява да устои на натиска

Снимка: БГНЕС

Българската държава е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на силния миграционен натиск по границата.

В телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер днес, президентът Румен Радев е отбелязал, че напливът на мигранти към България се е увеличил многократно в сравнение с миналата година. Държавният глава е посочил, че независимо от натовареността и изтощението служителите, охраняващи границата се справят с натиска. На границата са изпратени подпомагащи патрули и технически средства, командировани са допълнително служители на реда, както и български военнослужещи. 

Радев е подчертал, че страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз, но очаква признаване на постигнатото и солидарност чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне. По думите на Радев, блокирането на страната ни за Шенген ще има демотивиращ ефект върху служителите на реда, които продължават професионално да изпълняват служебните си задължения.

Още от категорията

САЩ определиха борбата на България с корупцията като "недостатъчна"

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитането на човешките права са „недостатъчни“ .  В доклада за 2022 г.,..

публикувано на 20.03.23 в 19:40

Застъпващи се международни срещи ще обсъждат войната в Украйна

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще заседават в Брюксел. Главна тема на дебатите ще бъде подкрепата за Украйна. Срещата е подготвителна за заседанието на европейските лидери на 23 и 24 март. В началото украинският външен министър..

публикувано на 20.03.23 в 09:06

България да даде МиГ-ове на Украйна по примера на Полша и Словакия

Украйна насърчава България също да даде своите изтребители МиГ-29, както това сториха Полша и Словакия, заяви в интервю за БНТ говорителят на украинското военно министерство Юрий Сак. Той добави, че страната му се подготвя за пролетна офанзива и има..

публикувано на 18.03.23 в 16:10