Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въпреки увеличения мигрантски поток България успява да устои на натиска

Снимка: БГНЕС

Българската държава е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на силния миграционен натиск по границата.

В телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер днес, президентът Румен Радев е отбелязал, че напливът на мигранти към България се е увеличил многократно в сравнение с миналата година. Държавният глава е посочил, че независимо от натовареността и изтощението служителите, охраняващи границата се справят с натиска. На границата са изпратени подпомагащи патрули и технически средства, командировани са допълнително служители на реда, както и български военнослужещи. 

Радев е подчертал, че страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз, но очаква признаване на постигнатото и солидарност чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне. По думите на Радев, блокирането на страната ни за Шенген ще има демотивиращ ефект върху служителите на реда, които продължават професионално да изпълняват служебните си задължения.

Още от категорията

Лоик Грар: Европа не е проблемът, а решението

Трябва да бъдем оптимисти относно единството на Европа, заяви професор Лоик Грар , преподавател по публично право в университета в Бордо, в интервю за Радио България. Поводът – дебат за европейското изграждане, перспективите и предизвикателствата пред..

публикувано на 13.03.23 в 11:05

Наближава развръзката на битката за Бахмут

За изминалата седмица руските сили са загубили над 1100 души в боевете за Бахмут, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от REUTERS. "Считано от 6 март успяхме само в бахмутското направление да нанесем необратими загуби за Русия от над..

публикувано на 13.03.23 в 09:09

Бахмут остава епицентър на боевете за Донецк

221 руски войници са убити, а повече от 300 ранени през последните 24 часа в сраженията за Бахмут, в Донецка област на Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Сергий Черевати. Руското министерство на отбраната твърди, че до 210 украински..

публикувано на 12.03.23 в 09:39