Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

ЕС налага таван на цените на руския петрол от понеделник

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският съюз ще се присъедини към страните от Г-7 и ще наложи таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, заяви посланикът на Полша в ЕС Анджей Садос. Единствено Варшава изчакваше с подкрепата си за плана на Европейската комисия, настоявайки за по-нисък ценови таван. Пробивът в позицията й се дължи на новото решение, според което таванът ще се преразглежда на всеки два месеца, за да бъде винаги с 5 долара по-евтин от цените, на които продава Русия.

Ограничаването на цените на нефта ще се прилага заедно със забраната на ЕС за внос на руски петрол, която влиза в сила в понеделник, потвърди председателят на Еврокомисията Урсула фон дел Лайен. Държавите-членки се надяват това да бъде най-опустошителният удар срещу индустрията, захранваща руската военна машина на Владимир Путин.

Новият таван за цената на руския петрол незабавно ще намали най-важния източник на приходи за Путин”, каза американският финансов министър Джанет Йелън. 

Решението на ЕС да продължи с налагането на таван на цените на руския петрол само застрашава енергийната сигурност на блока”, коментира председателят на Комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки. Той повтори думите на руския вицепремиер Александър Новак, че никакви ценови ограничения не са приемливи и че страната няма да продава петрола си при такива условия.

Украинските сили за сигурност са обискирали сгради на православната църква в три области на страната, за да противодействат на подривната дейност на руските спецслужби. “Предприехме част от стъпките, за да гарантираме духовната независимост на нашия народ. Ще има още стъпки. Украйна никога повече няма да спира на средата на пътя”, заяви президентът Володимир Зеленски. Неотдавна партията “Европейска солидарност”, ръководена от бившия украински президент Петро Порошенко, предложи законопроект за забрана на дейността на Руската православна църква в страната.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55
Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф...

публикувано на 24.03.24 в 14:43

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47