Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Противоречиви очаквания за хода на войната в Украйна

Снимка: Pexels

Разузнаването на САЩ очаква военните действия в Украйна да се развиват с по-бавни темпове през следващите няколко месеца. Пред националния форум за отбрана "Рейгън" в Сими Вали, в щата Калифорния директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс заявява, че не вижда доказателства за сломяване на украинската воля за съпротива въпреки руските атаки срещу енергийната и друга критична инфраструктура на фона на настъпващата зима. 
Институтът за изследване на войната ISW базиран в САЩ изрази обратното очакване, че с настъпването на зимата обстановката в Украйна ще стане по-благоприятна за по-висок темп на военните операции през следващите седмици по линията Кремено-Сватово.
Руският президент Владимир Путин не е искрен, когато говори за мирни преговори сега, заяви зам.-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, която беше на посещение в Киев. "Дипломацията очевидно е цел на всички, но трябва да имате партньор. Путин не е искрен или готов за това", каза Нюланд, цитирана от REUTERS. Пред репортери дипломатът пояснява, че Москва е преминала към атаките срещу украинската гражданска инфраструктура, след като е получила категоричен сигнал от света, че последствията за Русия ще бъдат ужасяващи, ако използва ядрено оръжие във войната. 
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в интервю за в-к "Le Parisien", че ще разговаря с лидера на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. След това в скоро време той ще говори и с руския президент Владимир Путин
По повод изявлението на Макрон, че на разговорите с Кремъл трябва да се предоставят гаранции за руската сигурност, председателят на парламентарната група на украинската управляваща партия "Слуги на народа" Давид Арахамия коментира, че Москва може да получи гаранции само при изпълнение на четири условия – да напусне територията на Украйна, да изплати репарации, да накаже военнопрестъпниците и доброволно да предаде своите ядрени оръжия, предава УНИАН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52