Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС предлагат неврохирург за премиер и искат експертно правителство

Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Габровски получи от името на ГЕРБ-СДС първия 7-дневен проучватален мандат за съставяне на правителство. Проф. Габровски е началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов". Връчването на мандата идва два месеца след провеждането на изборите за 48-о Народно събрание и 40 дни след началото на политическите консултации проведени от президента Румен Радев.

"Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност. Искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намирането на успешна формула за съставяне на кабинет, а също и за достатъчна политическа подкрепа в парламента“, заяви президентът.

Габровски заяви, че е получавал много покани за две неща - да отиде да работи в чужбина и да влезе в политиката. Досега ги е отказвал, но смята, че е време за диалог, за спиране на конфронтацията и спиране на непрекънатото ходене на избори. Ето как обобщи мотивите си да приеме предизвикателството за сформиране на правителство пред журналисти след срещата с президента:

"България в момента е на кръстопътя на твърде много кризи - социална, икономическа, енергийна криза. Имаме много сериозен мигрантски натиск. И една от водещите причини за всичко това е политическата криза, в която се намираме - знаете колко избори имаше през последните години, това нещо трябва да спре. Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото видяхме, че политическото говорене не води до нищо, чисто политическите страсти - също."

"С абсолютно всички ще търсим диалог" - посочи още проф. Габровски и уточни, че ще положи всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия в София през 1996 г. Работил е като лекар в Неврореанимацията на Университетската болница "Царица Йоанна" и в болница "Пирогов". От 2008 г. е доцент по неврохирургия. В 2011 г. е избран за Национален консултант по неврохирургия. През 2014 година е избран за професор в Университетска болница "Пирогов". Специализирал е многократно във Франция, Белгия и Германия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред bTV, че социалистите няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Правителство, предложено от ГЕРБ, няма да подкрепим под никаква форма, заяви и Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел внесе заявление в деловодството на Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. В съобщение от пресцентъра на ГЕРБ се посочва, че с..

публикувано на 25.03.24 в 10:47
Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55