Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът е готов за ответни мерки при вето срещу България за Шенген

Снимка: БГНЕС

България покрива всички критерии за членство в Шенген, заяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев

„Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и на Австрия“, посочи премиерът. 

След среща с вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, външния министър Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков, Донев заяви, че са направили преглед на действията на служебното правителство през последните дни и седмици за осигуряване на подкрепа от европартньорите за българското членство в Шенген. 

„В хода на срещата бяха коментирани и изразените публично през последните дни позиции на премиера на Нидерландия Марк Рюте и на австрийския канцлер Карл Нехамер", каза премиерът. Той припомни, че през последните месеци са извършени две проверки на Еврокомисията, по инициатива на България и Румъния, които са завършили с положителен доклад. 

„Отделна проверка извърши в последните дни посолство на Австрия в София. Резултатът също е положителен. Със съжаление отбелязвам, че въпреки отправената покана, нидерландската страна избра да не вземе участие в тези проверки", посочи премиерът.

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, подчерта Донев и изрази надежда, че в оставащите дни може да „надделее разумът".

България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници на ЕС, отколкото при първата проверка през октомври, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя допълни, че това е заключението след мисията в двете страни преди две седмици, като в нея са били включени експерти на високо равнище.

Запитана да коментира намека на холандския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро, тя отговори: "Изобщо нямаме такава информация. В четвъртък на масата ще бъдат всички доклади, които сочат, че България, Румъния и Хърватия напълно изпълняват всички изисквания за пълноправно членство в Шенген. Очаквам такъв да бъде и резултатът от гласуването“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55