Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Заради липсата на ток Украйна спира плановите операции

Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ нито са насърчавали, нито са оказвали помощ на украинците за нанасяне на удари по територията на Русия, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, след ударите по руски стратегически летища. Той отново затвърди решимостта на Вашингтон да се увери, че Киев разполага с необходимото оборудване, за да се защитава, предаде REUTERS.

САЩ не спират Украйна да развива собствен потенциал за нанасяне на удари на далечни разстояния, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Конгресът на САЩ прие да се предостави през 2023 г. на Украйна допълнителна помощ от най-малко 800 млн. долара. Това бе гласувано през закона за военния бюджет на отбраната възлизащ на 858 млрд долара.

Беларус използва емигранти от Иран и Пакистан, за да разкрие уязвимите участъци по границата с Украйна, предаде УНИАН, като се позовава на беларуския нелегален Национален център за съпротива. Беларуските граничари насочват бежанците към границата, за да провокират украинската охрана и да търсят удобни места за прехвърляне на диверсионно разузнавателни групи. Същата тактика се използва и по границата с Латвия.

Украинското министерство на здравеопазването съобщи, че е поискало от регионалните си служители да обмислят временното спиране на плановите операции, докато не се стабилизира ситуацията с електроподаването, предаде REUTERS. Но болниците ще продължат да оказват спешна помощ. Украинският държавен оператор "Укренерго" заяви, че се нуждае от още няколко дни, за да възобновят производството на електричество до нивата отпреди руските атаки на 5 декември. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

САЩ засилват ангажимента си към черноморските държави

САЩ подготвят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. По думите му, това показва важността на региона...

публикувано на 02.04.24 в 17:10

Промените в Конституцията наложиха спешен ремонт на Закона за БНБ

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев, определен от президента Румен Радев за служебен премиер съгласно промените в Конституцията от края на 2023 г., няма да ползва неплатен отпуск, както той беше обявил по-рано. Вместо това правомощията му на..

публикувано на 02.04.24 в 14:12
Делян Пеевски

ДПС няма да има представители в служебното правителство

"Не вярвам Димитър Главчев да се съветва с държавния глава за състава на служебния кабинет", каза вицепрезидентът Илияна Йотова и изрази надежда 7-дневният срок да е достатъчен на кандидат премиера да състави правителство. "Народните представители искаха..

публикувано на 02.04.24 в 12:05