Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обжалват закон срещу българските сдружения в Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Сдружението за македонско-българско приятелство в Скопие внесе жалба в Конституционния съд на Северна Македония срещу промените в Закона за сдруженията и фондациите. Поправките забраняват основаването и регистрирането на организации с имена на лица определяни от държавната македонска идеология за "фашистки" и враждебни. Промените имат обратна сила и създават правна несигурност и ограничават конституционното право на гражданите да се сдружават, се казва в мотивите на вносителите.

На сдруженията беше даден тримесечен срок, за да съгласуват с властите имената, символиката, програмата, устава и целите си. Забраните са пряко насочени срещу българските клубове в Битоля и Охрид, носещи имената на Иван Михайлов и на цар Борис III. 

Още от категорията

Георги Наков

Букурещ увеличи държавната субсидия за българското малцинство в Румъния

1.7 млн. евро държавна помощ очаква българското малцинство в Румъния , съобщи за БТА депутатът в Камарата на депутатите в румънския парламент Георги Наков. Той е секретар в парламентарната група на националните малцинства, която включва 18 депутати. В..

публикувано на 15.03.23 в 09:50

В 8 населени места ще могат да гласуват българите в Молдова на 2 април

8 избирателни секции ще бъдат отворени в Молдова за изборите за народни представители на 2 април. По Решение на Централна избирателна комисия ще се гласува в секции в посолството в Кишинев, в консулството в Тараклия, в градовете Твърдица и Кахул, както и в..

публикувано на 14.03.23 в 11:06
Снимка: личен архив на Александър Детев

Защо е важно да се инвестира в българските общности зад граница

Роден в Пловдив, в зората на българския демократичен преход (1994 г.), Александър Детев израства в София, където през 2013 г. завършва Немската езикова гимназия, а след това заминава за Виена. Там се дипломира със специалност "Публицистика и..

публикувано на 14.03.23 в 10:30