Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обжалват закон срещу българските сдружения в Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Сдружението за македонско-българско приятелство в Скопие внесе жалба в Конституционния съд на Северна Македония срещу промените в Закона за сдруженията и фондациите. Поправките забраняват основаването и регистрирането на организации с имена на лица определяни от държавната македонска идеология за "фашистки" и враждебни. Промените имат обратна сила и създават правна несигурност и ограничават конституционното право на гражданите да се сдружават, се казва в мотивите на вносителите.

На сдруженията беше даден тримесечен срок, за да съгласуват с властите имената, символиката, програмата, устава и целите си. Забраните са пряко насочени срещу българските клубове в Битоля и Охрид, носещи имената на Иван Михайлов и на цар Борис III. 

Още от категорията

Богдан Дарев и Калин Крумов

"Кавал парк" – обяснение в любов към България отвъд Океана

Малцина вероятно са чували името на Александър Еплер – един американец от руски произход, влюбен в България и българския кавал. Още като тийнейджър се потапя в магията на нашия фолклор, присъствайки на концерт на български ансамбъл отвъд Океана. И взима..

публикувано на 16.05.23 в 17:25

Почетоха паметта на жертвите от Босилеградския погром

Граждани на Босилеград и гости от България почетоха паметта на жертвите на акцията, известна като "Босилеградския погром". Тя се случва на 15 и 16 май 1917 година, когато сръбско паравоенно формирование начело с поручик Коста Печанец нахлува в..

публикувано на 16.05.23 в 10:29
президентът Румен Радев сред българската общност в РЮА

Много българи от РЮА избират да се върнат в родината

В Република Южна Африка (РЮА) има българи с различни политически виждания и за съжаление това разделя хората дори тук, каза за БТА Йордан Радкев, председател на Сдружението на българите в РЮА. Освещаването на първия български православен храм в РЮА накара..

публикувано на 14.05.23 в 10:42