Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обжалват закон срещу българските сдружения в Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Сдружението за македонско-българско приятелство в Скопие внесе жалба в Конституционния съд на Северна Македония срещу промените в Закона за сдруженията и фондациите. Поправките забраняват основаването и регистрирането на организации с имена на лица определяни от държавната македонска идеология за "фашистки" и враждебни. Промените имат обратна сила и създават правна несигурност и ограничават конституционното право на гражданите да се сдружават, се казва в мотивите на вносителите.

На сдруженията беше даден тримесечен срок, за да съгласуват с властите имената, символиката, програмата, устава и целите си. Забраните са пряко насочени срещу българските клубове в Битоля и Охрид, носещи имената на Иван Михайлов и на цар Борис III. 

Още от категорията

Илияна Йотова

Илияна Йотова чества 24 май в българското училище "Родна стряха" в Арадипу

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза заедно с учениците и учителите от българското училище “Родна стряха” в кипърския град Арадипу предстоящия Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност...

публикувано на 21.05.23 в 16:40

Една българка пренася духа на родината в Тайланд

Сънародничката ни Деяна Минчева Викторсон вече 13 години представя пред жители на остров Пукет, в Тайланд, българските традиции, обичаи, култура, история и кухня. На Пукет Деяна е известна не само сред българите, но и като член на Международния..

публикувано на 21.05.23 в 11:35

Български събор "Нишка от корен" ще се проведе в Мюнстер

Традиционен български събор, наречен "Нишка от корен", ще се проведе днес в гр. Мюнстер, Германия. Организатор на събитието е Българското културно сдружение "Малката България". Сред официалните гости на събитието ще е генералният консул на България във..

публикувано на 21.05.23 в 06:15