Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата комисия прие на първо четене въвеждането на държавен надзор над “Лукойл”

Снимка: БГНЕС

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене законопроект за въвеждане на държавен надзор над рафинерията “Лукойл Нефтохим”-Бургас. Целта е да бъде защитена националната сигурност при извънредни обстоятелства като прекъсване на доставките на руски петрол или спиране на производството.  

Проектозаконът предвижда при необходимост да бъде определен надзор над целия сектор “Петрол и петролни продукти” от страна на търговски управител, назначен от министъра на икономиката. “Управителят ще се назначава за ограничен срок от 6 месеца, който може да бъде удължен еднократно за още 6 месеца”, обясни вносителят на законопроекта Мартин Димитров.  

Според министъра на икономиката Никола Стоянов рискът да бъде използвана опцията е малък, но е добре “да имаме инструментариума да реагираме в различни ситуации”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41