Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата комисия прие на първо четене въвеждането на държавен надзор над “Лукойл”

Снимка: БГНЕС

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене законопроект за въвеждане на държавен надзор над рафинерията “Лукойл Нефтохим”-Бургас. Целта е да бъде защитена националната сигурност при извънредни обстоятелства като прекъсване на доставките на руски петрол или спиране на производството.  

Проектозаконът предвижда при необходимост да бъде определен надзор над целия сектор “Петрол и петролни продукти” от страна на търговски управител, назначен от министъра на икономиката. “Управителят ще се назначава за ограничен срок от 6 месеца, който може да бъде удължен еднократно за още 6 месеца”, обясни вносителят на законопроекта Мартин Димитров.  

Според министъра на икономиката Никола Стоянов рискът да бъде използвана опцията е малък, но е добре “да имаме инструментариума да реагираме в различни ситуации”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изборите за ЕП и НС ще бъдат в един ден

На 9 юни в България ще се проведат едновременно избори за европейски парламент и за народно събрание. Президентът Румен Радев обяви решението си по време на консултациите с политическите партии, след като Димитър Главчев представи служебните министри...

публикувано на 05.04.24 в 11:48

Готов е съставът на служебното правителство

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състава на служебно правителство пред държавния глава Румен Радев и представители на  политическите сили в народното събрание, без БСП. Ето и неговият състав: Министър-председател – Димитър..

публикувано на 05.04.24 в 11:04

По съседски: Събития с балкански адрес

Турската опозиция с историческа победа на местните избори Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори на 31 март. От 10 метрополии само 3 остават за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп..

публикувано на 05.04.24 в 11:00