Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на БНР: Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Северна Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация за картата има и в сайта duma.bg под заглавие "Скандал с испански учебници по география: Карта на Европа с новите граници на Русия". Според медията вероятно учебното пособие е издадено в Барселона – столицата на Каталуния.

ТВЪРДЕНИЕ: Испански учебник показва карта на Русия, включваща Крим, Херсон, Запорожие и ЛДНР

При търсене на изображението в Google става ясно, че информацията за новия учебник се разпространява и от редица руски информационни източници. Така например в сайта pikabu.ru се появява цялата снимка на страницата от учебника. В по-добро качество откриваме снимка и в новина в сайта на РИА Новости. В публикациите се твърди, че картата изобразява Руската федерация “в новите ѝ граници”, тоест заедно с временно окупираните територии на Украйна. Окупираните територии, заедно с Русия, са обозначени със светъл цвят, а Украйна и Европейският съюз с тъмножълто.

Карти в социални мрежи, разпространявани с твърдението, че са от испански учебник и в границите на Русия са включени територии, извоювани от Украйна

При търсене по изображение и ключови думи откриваме, че изображението е страница от учебник по география за шести клас, издаден от Министерството на образованието в Мексико - Secretaría de Educación Pública (учебникът е достъпен и тук). Вижда се и надпис "Impreso еn Mexico" - "Отпечатано в Мексико". 

Първото издание на учебника е от 2010 г., а следващите са отпечатани през 2011, 2014, 2019 г. и 2022 г.

Карта, подобна на показаната на снимките, е от изданието от 2022 г., което е предназначено за учениците през 2022-2023 г. Тя се намира на стр. 15 (виж тук и тук).

От една от снимките, разпространявани в социалните мрежи с твърдението, че са от испански учебник, също става ясно, че картата се намира на стр. 15. 

В учебника обаче ясно се вижда, че областите Херсон и Запорожие, както и така наречените Донецка и Луганска народни републики са част от Украйна. Картата показва, че полуостров Крим също принадлежи на Украйна. Тоест, разпространяваната в социалните мрежи и сайтове снимка е манипулирана.

През септември в 4 области на Украйна, които са частично под руски контрол, се проведоха референдуми за присъединяване към Руската федерация, организирани от назначените от Москва власти. Европейският съюз не ги призна и в отговор на действията на Русия наложи санкции за организирането им. Общото събрание на ООН също осъди т. нар. референдуми. Испания също не призна незаконните референдуми.

Не е ясно защо в учебника в Мексико са отбелязани няколко държави, включително Украйна, като членки на Европейския съюз, въпреки че не са част от него.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че в испански учебник има карта на Русия, включваща Крим и територии на Украйна, които Русия обяви, че присъединява след референдуми през септември, е НЕВЯРНО. Причината - разпространяваната снимка на карта от учебник по география е МАНИПУЛИРАНА. В испанските учебници не е била публикувана карта на Русия с областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Донецка и Луганска народни републики. Истинският учебник по география, от който е използвана карта за манипулиране на снимката, е издаден в Мексико и в него са допуснати несъответствия единствено с държавите-членки на ЕС. Украйна е изобразена в границите си от 1991 г.

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43