Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърт век празнува Младежката формация към първия български момчешки хор

Снимка: sofiaboyschoir.com

Младежката формация към Хора на софийските момчета празнува своята 25-а годишнина. Ще го направи с концерт на 10 декември от 18.00 ч. в голямата зала на НМА ˮПроф. П. Владигеров“. Инициатор е сдружение "Хор на софийските момчета", което през октомври организира Първия международен хоров фестивал "Момчетата пеят" – София 2022 г.  

Нека припомним, че Хорът на софийските момчета при читалище "Цар Борис ІІІ – 1928" е първият български момчешки хор. Създаден е през 1968 г. от Лиляна Тодорова. От 1989 г. до днес диригент на хора е проф. д-р Адриана Благоева.

Проф. д-р Адриана Благоева

Над 1700 момчета са преминали досега през Хора на софийските момчета, превърнал се в истинска певческа школа, в която децата се приобщават към света на музиката, формират усета си към красивото и стойностното. Много от възпитаниците на хора са избрали музиката за своя професия. Сред тях има инструменталисти, певци, диригенти, педагози, композитори.

Младежката формация е създадена на 1 ноември 1997 г., а в нея се включват порасналите възпитаници на Хора на момчетата, които искат да продължат и след периода на мутацията на гласа. Двата състава се изявяват и поотделно, и заедно, което значително разширява репертоарните възможности.

На юбилейния концерт ще прозвучат хорови творби от Тодор Попов, Петър Льондев, Александър Текелиев, Павел Чесноков и др. , Д. Еделман, Б. Карлтън, Д. Дурате и др.

Снимки: sofiaboyschoir.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30

"Моя трудна любов" – самостоятелен дебют на Яница Кънева

Познаваме Яница Кънева от успешното ѝ участие в предаването "Гласът на България" през 2023 г., където достигна полуфинал. Тя е родена през 1990 г. в семейство на музиканти, което от малка я приобщава към света на музиката. Завършва Национално училище..

публикувано на 21.02.24 в 10:15

"Мост между поколенията" с любими бг-хитове в Първо студио на БНР

"Мост между поколенията" ще ни предложи Биг бендът на БНР в едноименния концерт на 22 февруари. Тогава, в Първо студио на Радиото, ще прозвучат родни поп хитове в изпълнение на млади певци. Над 20 любими заглавия като "Бяла тишина", "Хора и..

публикувано на 20.02.24 в 10:15