Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозиция в Пловдив запознава с хилядолетните традиции на иранското изкуство

10
Снимка: РЕМ Пловдив

Завладяващият колорит на иранското изкуство и занаяти ще бъде представен в Регионалния етнографски музей на Пловдив от 13 декември. Експозицията "Магията на иранското изкуство и занаяти" е по повод 125 години дипломатически и 70 години културни отношения между България и Иран.

Произведенията на майсторите, които ще бъдат представени на вниманието на българската публика, разкриват самобитната красота на иранското изкуство и впечатляват с елегантността, шарките и десените си, разкривайки късчета от древната иранска традиция и култура. Посетителите на музея ще могат да се докоснат до запазени от хилядолетия ирански изкуства и занаяти, като каламзани – вид гравиране върху метал; минакари – вид емайлиране; хатамкари – инкрустация върху дърво и "персийски килими".

Килимарството и до днес е един от най-практикуваните занаяти в Иран. Въпреки, че днес този процес е механизиран, близо 1,2 милиона иранци продължават да се занимават с изработката на прочутите персийски килими, предназначени както за износ, така и за продажба в страната. Тяхно дело е и най-големият ръчен килим, простиращ се на площ от 5625 кв. м.

В този си вид експозицията ще бъде представена за първи път пред публика и ще може да бъде разгледана до средата на януари 2023 г.


Съставил: Йоан Колев

Снимки: Регионален етнографски музей Пловдив
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00

За първи път български филм на фестивала "Археофилм“ във Флоренция

България за пръв път участва в престижния международен фестивал за филми, свързани с археология, изкуство и екология "Археофилм", чието шесто издание се проведе от 6 до 10 март във Флоренция. Сред 88-те конкурсни заглавия бе и документалната лента "..

публикувано на 12.03.24 в 15:25