Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руската офанзива в източна Украйна продължава

Снимка: Iryna Rybakova/Handout via REUTERS

Настъплението на руските сили в източна Украйна продължава, като най-ожесточени са сраженията в край Бахмут, Донецка област, където руската армия активно атакува. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна твърди, че украинските военни са успели да отблъснат настъплението на руснаците в около седем населени места. По информация на руски източници, украинските въоръжени сили са контраатакували около пет селища край Бахмут, но тези опити са били отблъснати.

След руските атаки без ток остават хиляди домакинства в Киев и околностите, както и в Одеса и Днипро

Според военни експерти, до този момент, в хода на сраженията в Донецка и Луганска област, нито една от страните все още не е в състояние да постигне убедителен успех.

На 8 декември руската армия е изпратила подкрепления на позициите си край градчето Сватово в Луганска област, което украинските въоръжени сили се опитват да превземат. Според прогнозите на Института за изследване на войната, руската армия се опитва да засили активността си край Сватово, за да предотврати очакваното настъпление на украинските военни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49