Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакли на корейски традиционен ансамбъл и български фолклорни изпълнители в София и Пловдив

7
Снимка: ich.unesco.org

Преди осем години в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО е включено традиционното корейско изкуство нонгак. На тази годишнина са посветени двете представления на Корейския фолклорен ансамбъл "Йонгчон Мьонгджу Нонгак" в България на 13 декември в Младежкия театър "Николай Бинев", София и на 15 декември в АМТИИ "Асен Диамандиев", Пловдив. Инициатор на събитията е Културният център "Йонгчон" (Южна Корея), в сътрудничество с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив.

Както поясняват организаторите, нонгак представлява музикално-танцов ритуален комплекс, възникнал сред корейските земеделци и практикуван като молитва за богата реколта, изгонване на зли духове, умилостивяване на боговете. Постепенно това фолклорно изкуство получава сценичен живот. Нонгак съчетава перкусионен ансамбъл и духови инструменти с танци, драма и акробатични изпълнения. За двата концерта към корейските артисти ще се присъединят и български изпълнители на гайда (Петьо Костадинов, Иван Георгиев), кавал (Недялко Недялков, Васил Василев), тамбура (Владимир Владимиров), гъдулка (Христо Георгиев) и др.

Представлението се състои от 12 части, входът е свободен.

Текст: Албена Безовска

Снимки: ich.unesco.org

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимкa: Facebook / Посолство на България в Рим

Българско изкуство преминава границите на паметта в сърцето на Рим

На 8 февруари в сградата на Фондация "Марко Бесо” в сърцето на Рим беше открита самостоятелна изложба на българките Маруся и Таня Калимерови . На официалното събитие специални приветствия отправиха българският посланик в Италия Тодор Стоянов,..

публикувано на 20.02.24 в 10:45

Георги Господинов пред „The Guardian“: България е място оживено с неразказани истории

След романа "Времеубежище" британските читатели могат да се запознаят с друга книга на Георги Господинов - "Физика на тъгата". Тя е публикувана за първи път на Острова заедно с мемоарите му от 80 страници. По този повод и в неговия..

публикувано на 19.02.24 в 10:44
Дончо Дончев

Българин представя страната ни на световно изложение за изкуство в Катар

Художникът Дончо Дончев представя България на световно изложение за изкуство от рециклирани материали в катарската столица Доха. То започва на 18 февруари и ще продължи до края на месеца.  Българинът ще представи 10 произведения, за чието създаване..

публикувано на 18.02.24 в 08:10