Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спектакли на корейски традиционен ансамбъл и български фолклорни изпълнители в София и Пловдив

7
Снимка: ich.unesco.org

Преди осем години в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО е включено традиционното корейско изкуство нонгак. На тази годишнина са посветени двете представления на Корейския фолклорен ансамбъл "Йонгчон Мьонгджу Нонгак" в България на 13 декември в Младежкия театър "Николай Бинев", София и на 15 декември в АМТИИ "Асен Диамандиев", Пловдив. Инициатор на събитията е Културният център "Йонгчон" (Южна Корея), в сътрудничество с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив.

Както поясняват организаторите, нонгак представлява музикално-танцов ритуален комплекс, възникнал сред корейските земеделци и практикуван като молитва за богата реколта, изгонване на зли духове, умилостивяване на боговете. Постепенно това фолклорно изкуство получава сценичен живот. Нонгак съчетава перкусионен ансамбъл и духови инструменти с танци, драма и акробатични изпълнения. За двата концерта към корейските артисти ще се присъединят и български изпълнители на гайда (Петьо Костадинов, Иван Георгиев), кавал (Недялко Недялков, Васил Василев), тамбура (Владимир Владимиров), гъдулка (Христо Георгиев) и др.

Представлението се състои от 12 части, входът е свободен.

Текст: Албена Безовска

Снимки: ich.unesco.org

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Българско заглавие е отличено на филмов фестивал в Анталия

Научнопопулярният филм, продуциран от БНТ – „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“, е спечелил наградата в категория „Телевизионни програми“ на Международния фестивал за туристически филми в турския курорт Анталия, съобщи БТА ...

публикувано на 14.05.23 в 11:13
Снимка: Facebook/ Nikolay N. Tonkoff

Николай Тонков представя във Виена свои творби, създадени на iPAD

Цифрови принтове, създадени на iPAD под наслов „Цветни полета“ привличат вниманието на виенчани тези дни. Автор на необичайните творби е художникът Николай Тонков. Неговите висококачествени дигитални принтове, включени в изложбата, са в лимитиран..

публикувано на 14.05.23 в 10:05

Нощта на музеите в София очаква своите посетители

Изложби, концерти, работилници, филми, организирани турове с гид – повече от 50 музея и галерии ще предложат богата програма в рамките на „Европейска нощ на музеите“ в София. През целия ден на 13 май, столичани ще могат да посетят десетки..

публикувано на 13.05.23 в 06:15