Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакли на корейски традиционен ансамбъл и български фолклорни изпълнители в София и Пловдив

7
Снимка: ich.unesco.org

Преди осем години в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО е включено традиционното корейско изкуство нонгак. На тази годишнина са посветени двете представления на Корейския фолклорен ансамбъл "Йонгчон Мьонгджу Нонгак" в България на 13 декември в Младежкия театър "Николай Бинев", София и на 15 декември в АМТИИ "Асен Диамандиев", Пловдив. Инициатор на събитията е Културният център "Йонгчон" (Южна Корея), в сътрудничество с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив.

Както поясняват организаторите, нонгак представлява музикално-танцов ритуален комплекс, възникнал сред корейските земеделци и практикуван като молитва за богата реколта, изгонване на зли духове, умилостивяване на боговете. Постепенно това фолклорно изкуство получава сценичен живот. Нонгак съчетава перкусионен ансамбъл и духови инструменти с танци, драма и акробатични изпълнения. За двата концерта към корейските артисти ще се присъединят и български изпълнители на гайда (Петьо Костадинов, Иван Георгиев), кавал (Недялко Недялков, Васил Василев), тамбура (Владимир Владимиров), гъдулка (Христо Георгиев) и др.

Представлението се състои от 12 части, входът е свободен.

Текст: Албена Безовска

Снимки: ich.unesco.org

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30