Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна с награда за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство

Снимка: БХРА

Община Варна получи годишната награда за 2022 г. на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за изключителен принос в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на града. Варна започва изграждането си като курорт от национално и международно значение преди повече от 100 години и днес туризмът е един от основните сектори на икономиката й.
 
Общината предлага уникалното съчетание на природни богатства – златни плажове, лонгозни гори, минерални извора, богато културно-историческо наследство и традиции, наситен културен календар. 

Градът е пазител на най-старото злато в света. Прочутото златно съкровище от Варненския некропол се превръща в научна сензация, тъй като е най-голямата група от златни предмети, откривана до момента в света – от 297 гроба на площ от около 7500 кв.м са събрани над 3000 златни предмета с общо тегло над 6 килограма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55