Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледата е възможна и за хората в старческите домове, благодарение на инициатива от Чикаго

4
Снимка: архив на Кристина Дерелиева

Преди три години стартира благотворителната инициатива „Коледа за баба“, която набира все по-голям отзвук и вдъхновява стотици български деца, желаещи да дарят малко радост и топлина на възрастните хора в хосписите. Под наслов "Нека да завъртим заедно отново колелото на доброто!", организаторите събират коледни картички, изработени от деца и ги препращат към домовете за възрастни хора из цялата страна. "Нека дечицата вложат сърце и желание - това стига, за да стоплят самотните души на хората в хосписите. Сигурни сме, че малките очакват с нетърпение “Коледа за баба”, за да разгърнат творческите си натури и да дарят сила и надежда за добро“ – призовават организаторите. И тази година произведенията се събират в магазините най-голямата търговска мрежа за алтернативен начин на живот в България, в 9 български града, с краен срок до 21 декември 2022.

Инициатор на кампанията е една българка, която от 13 години живее в Чикаго. Кристина Дерелиева признава, че идеята се родила по време на пандемията. "Възрастните хора в хосписите дори не можеха да бъдат посетени от близките, затова реших да им предоставим малко радост и празнично настроение, като ангажираме и децата, които също бяха в изолация по това време“. Така, чрез социалната мрежа и с помощта на приятели, доброволци, деца, учители и родители, инициативата прераства в кауза и достига самотни баби и дядовци в цяла България:

"Миналата година изпратихме към 3000 картички и в същото време събрахме пари от мои приятели в една Фейсбук група тук в САЩ. Успяхме да поръчаме коледни вечери с големи отстъпки за възрастни хора, благодарение на няколко ресторанта, които се включиха в инициативата. И така осигурихме 800 вечери за хората от домовете“ – разказва Кристина. И призовава български ресторанти и тази година да се присъединят към каузата. Те могат, примерно, да изберат малък дом, с по 20-30 човека, и да им поръчат коледна вечеря – обяснява тя.

Кристина Дерелиева и дъщеричката й Виктория, която активно участва в кампанията

До момента към на кампанията са се присъединили няколко ресторанта от София и Варна, както и работниците от един бургаски завод, които усилено събират средства за коледната вечеря на възрастни хора, настанени в местен хоспис.

"Има огромен интерес! А децата и учителите, те са ни най-активните – не скрива емоцията си си Кристина. – Получихме доста картички, вече са към 1000 и непрекъснато пристигат. Аз съм с 8 часа разлика, тук в Чикаго, но преди малко, като се събудих, първата ми работа беше да отворя месинджъра на нашата фейсбук група „Коледа за баба“ и там пак са ми пратили снимки на деца как създават картички за старите хора. Но това не са само картички, не е само една коледна енергия и топлина, това е отношението, което ще получим и ние, когато остареем. Защото тези деца са бъдещето на България и ако ние си ги възпитаме да са добри и състрадателни, да мислят за възрастните хора и сънародниците ни в неравностойно положение, да създават за тях, те ще израснат отговорни и грижовни. Имаме цели класове и училища, които трета поредна година създават за бабите и дядовците. Вече се заражда нещо като традиция, а това може само да ни радва“ – казва  Кристина. И добавя: "Аз съм си българка, но избрах да живея тук, в Чикаго. Обичам страната си, защото имаме уникални хора! За една хубава кауза като тази, българите винаги са насреща. И като гледам децата ни, тази страна има бъдеще, само да работим с тях" – заключава Кристина Дерелиева.


Вижте още коледни инициативи на българите зад граница:

Снимки и видео: архив на Кристина Дерелиева

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10