Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени и липса на институции отказват македонските българи да следват в България

Снимка: БГНЕС

Законодателни промени и липсата не редовно правителство нанесоха удар върху желаещите българи от Северна Македония да следват в български университети, пише БГНЕС.

За последното десетилетие от 2010 до 2019 г., до преди пандемията от Covid е отчитано нарастване на постъпилите на обучение от 500 през 2010 г. до 1000 през 2019 г. Следва спад и той се дължи не толкова на пандемията, колкото на законови промени и липсата на действащ орган, който да разреши създадените казуси. Консултативният съвет, който е трябвало да решава проблемите, не е работил от март 2022 г., поради липсата на редовно правителство, се казва в обобщението.

След 2019 г. българската държава променя изискванията за документите, с които се кандидатства, по постановления на Министерския съвет с номера 103 и 228. Това оказва отрицателно влияние върху бъдещите кандидат-студенти, като проблемът е, че повечето от желаещите не разполагат с такива документи.

Всички тези проблеми са решими, ако започне работа Консултативният съвет за българско гражданство, се казва в анализа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международният младежки фестивал „Арлекин“ в Рим събра талантливи деца от Италия и България

Второто издание на международния младежки фестивал „Арлекин“, създаден през 2010 година от акад. Хачо Бояджиев, събра отново талантливите деца на Италия и България. Тази година фестивалът, който се проведе на 9 и 10 март в българското посолство в..

публикувано на 11.03.24 в 13:55

За родолюбивата дейност на Ахмет Бала и българската общност в Албания

Когато тръгнете от север, от планинските райони на Гора и Голо Бърдо, и слезете до най-югоизточната точка на Албания с. Връбник, ще чуете българска реч . На някои от тези места, за жалост, хората не са успели да се научат да пишат и да четат на..

публикувано на 10.03.24 в 20:05
Старият град в Братислава

Българският културен съюз – сърцето и душата на общността ни в Братислава

Първите българи в Словакия идват в самото начало на ХХ век. Това са трудолюбиви зеленчукопроизводители, които се включват в селското стопанство на страната като сезонни работници . Не след дълго някои от тях решават да вземат със себе си и семействата..

публикувано на 09.03.24 в 21:18