Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честват св. Николай Чудотворец и по стария църковен календар

Ченгене скеле рибарско селище
Снимка: БГНЕС

Традицията да бъде почетен Никулден по стар стил ще бъде спазена и тази година от бургаските рибари. Денят се отбелязва на 19 декември. В рибарското селище Ченгене скеле празникът започва от 11.00 часа с освещаване на параклис до клуб "Морски сговор".

Преди години олтарът се е намирал на устието на река Ропотамо. Но е съхранен от местната рибарска общност и е реставриран. В селището ще бъде осветен и бронзов бюст-паметник на най-добрия лодкостроител на Бургас. Коста Никита е изработил стотици лодки.

Ритуалът за почитане на покровителя на рибарите св. Николай Чудотворец ще продължи с освещаване на рибен курбан. В програмата за тържествата има концерт, фотоизложба и литературно четене посветено на живота на рибарите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00

Злато, сребро и коприна – българка съживи старите технологии в изготвянето на кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е носител на приза "Живо човешко съкровище" на Юнеско за 2021 г. за проект, свързан с изработване на старинната кюстендилска носия,наречена сая. Преди време, българката се завръща от чужбина в родния си Своге и започва да търси..

публикувано на 07.12.23 в 11:10

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града. Коледно градче в центъра на..

публикувано на 02.12.23 в 08:15