Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честват св. Николай Чудотворец и по стария църковен календар

Ченгене скеле рибарско селище
Снимка: БГНЕС

Традицията да бъде почетен Никулден по стар стил ще бъде спазена и тази година от бургаските рибари. Денят се отбелязва на 19 декември. В рибарското селище Ченгене скеле празникът започва от 11.00 часа с освещаване на параклис до клуб "Морски сговор".

Преди години олтарът се е намирал на устието на река Ропотамо. Но е съхранен от местната рибарска общност и е реставриран. В селището ще бъде осветен и бронзов бюст-паметник на най-добрия лодкостроител на Бургас. Коста Никита е изработил стотици лодки.

Ритуалът за почитане на покровителя на рибарите св. Николай Чудотворец ще продължи с освещаване на рибен курбан. В програмата за тържествата има концерт, фотоизложба и литературно четене посветено на живота на рибарите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50