Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоционална българска Коледа в Лас Вегас

13
Снимка: предоставена от Мария Самичкова

Коледа по нашенски – с пресъздаване на българските традиции за постна трапеза в навечерието на Рождество, много добро настроение и подаръци – преживяха децата на сънародниците ни в Лас Вегас, които посещават двете български училища там, информира ни Мария Самичкова.


"Коледните тържества на над 110 български деца от двете училища в Лас Вегас ни дадоха невероятен емоционален заряд и празнично настроение", написа след празника и генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов. Като специален гост на събитието, той благодари на сънародниците ни във Вегас, които с възрожденски ентусиазъм подкрепят дейността на Първото българско училище “Васил Левски” и детската академия "Родна реч" и съдействат за сплотяване на българската общност там.


"Българските деца са невероятно талантливи, умни и познават българските традиции. Работата на българските училища с най-малките ни дава увереност, че българската диаспора в Лас Вегас ще бъде винаги силна, значима и многобройна“ – са впечатленията на консула, споделени след срещата в социалните медии.


Децата пък получиха като дар книжки, чрез които да обогатяват българския си език. Една от тях е много специална, нарича се "Добри" и в началото на 60-те години на м.в. е била най-любимото четиво на американските младежи:

"И най-интересното е, че това е книга написана за българин – става въпрос за един наш сънародник, роден през 1895 година в Лясковец – пояснява Бойко Христов. – Много талантлив, отива в Художествената академия в София, след това в Париж , а от там пристига в Лос Анджелис. Веднага печели голяма национална скулптурна надпревара и става звезда – започва да работи по най-големите холивудски мегапродукции по времето на Чарли Чаплин и е част от киноелита на целия свят. Това е наш сънародник, казва се Атанас Качамаков. И тази книга разказва неговата история, написана от канадска журналистка. Искам да я чуят и нашите малки сладури тук, защото трябва да бъдат горди, че България не е отскоро тук.


България е оставила своя траен отпечатък в местната култура и аз с удоволствие виждам, че вие продължавате да го правите. Българите в САЩ са гордост за мен. Ние сме от диаспорите, които можем да се гордеем с това, което правим тук и допринасяме за развитието на американското общество. От името на България и мое име ви благодаря за всичко, което правите и че водите своите деца да се учат на български, да разбират своята история и да се чувстват горди, че са българи. Вярвам, че тази книжка ще допринесе още повече за това. Желая на всички весели празници! Обичайте се, бъдете горди, че сте българи и продължавайте все така, защото това, което правите е възрожденска дейност!"


Звук и снимки: Мария Самичкова

Текст: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49