Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортният комплекс „Мальовица“ с нова туристическа атракция

Снимка: Български Туристически Съюз

Курортът „Мальовица“ в Рила посреща зимните си гости с обновен Учебен център и Музей на алпинизма, който е подреден в три тематични раздела, научаваме от онлайн изданието bgtourism.

В първия раздел е дадено предимство на историята и живота в Централния алпийски лагер, най-вече в първите му години, тъй като 2022-ра е юбилейна за местното планинско училище. Специален раздел в музея е посветен на „алпиниста на столетието“ Христо Проданов, който от 10 април 1985 г. до 1 януари 1992 г. е бил патрон на школата. Посетителите могат също така да се запознаят с някои от най-важните постижения на българския алпинизъм, предимно от ранния му период (до покоряването на Еверест през 1984 г. от Христо Проданов).

„Мальовица е историческо място, чието минало заслужава да стане достояние на идните поколения. Намираме се на едно основополагащо място, чиято история е обвързана с българския алпинизъм“- каза управителят на комплекса Янко Аврамов на състоялото се преди дни официално откриване на музея и обновения учебен център.

Вижте още:

Съставила: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото..

публикувано на 13.02.24 в 09:55

Връзката между планината и хората - в ретроспективна изложба

Имената на първите туристи, "покорили" Витоша, тяхната екипировка и маршрути на изкачване – с тези и много други любопитни експонати привлича вниманието на столичани изложбата "Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес". Тя е подредена в..

публикувано на 11.02.24 в 08:10

Варна и близките курорти са на път да достигнат нивата на рекордната предпандемична 2019 г.

Pаботещите в туристическия бранш в района на Варна се готвят отсега за летния сезон. Съдейки по предварителните резервации, има шанс най-сетне да се достигнат нивата на рекордната за сектора 2019 г., научаваме от интервю с Павлин Косев –..

публикувано на 09.02.24 в 09:39