Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

300 коледари се надиграват по улиците на Ямбол

Ямболски коледарски буенек
Снимка: Валентин Ревански, стопкадър

Близо 300 коледари се надиграват по улиците на гр. Ямбол и възвестяват Рождество Христово. Местните коледарски дружини, наречени „куди“, започнаха своя обход още късно снощи и продължават днес през целия ден, като привличат стотици зрители – жители и гости на града, предаде БТА. Според етнографи, коледарската традиция в Ямбол е уникална за страната. Местните коледари се отличават, тъй като са единствените, които не само пеят и благославят, а и танцуват коледен буенек – отривисто мъжко коледарско хоро.

Още от категорията

За магията в българската народна култура разказва изложба в Пловдив

Магията е тясно преплетена с мирогледа и живота на старите българи. Многобройни са ритуалите, целящи да осигурят плодородие, да избавят от болести, да привлекат любов. Какви са били вярванията на народа ни? Какви персонажи и предмети са играли важна..

публикувано на 16.03.23 в 10:10

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за..

публикувано на 10.03.23 в 11:40

Баницата грейна в световна класация – какво не знаем за традиционното българско ястие

Българската баница се открои в престижна класация, като попадна в топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света. Известният сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas отреди на нашенския специалитет престижната 5-та позиция, като в..

публикувано на 07.03.23 в 12:40