Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вторият ден на Рождеството е Събор на Пресвета Богородица и Ден на бащата

Снимка: dveri.bg

На втория ден на Рождество Христово църквата чества Събор на Пресвета Богородица.

Почита се и св. Йосиф Обручник, който е поел грижата за младенеца и Божията майка. Затова празникът се приема и за Ден на бащата.

Йосиф и Мария спасяват новородения Исус от разгневения цар Ирод. Владетелят се боял, че Божият син ще го свали от трона. За да е сигурен, че ще погуби детето, царят заповядал да бъдат избити всички новородени момчета във Витлеем. Жестокостта принудила Йосиф и Дева Мария заедно с младенеца да избягат в Египет. Затова освен, че прославя ролята на родителите за опазването на децата, празникът е послание – да сме състрадателни към бежанците, защото и семейството на Божия син бягайки е намерило спасение.

Още от категорията

Международен форум по случай 1160 г. от създаването на славянската писменост

1160-ата годишнина от създаването на славянската писменост ще бъде отбеляна на международна конференция на тема “Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет”, организирана от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на..

публикувано на 22.05.23 в 07:00
Отец Паоло Кортези води неделната литургия в храма „Рождение на Блажена Дева Мария“

От векове в източната част на Белене живеят западни католици, а в западната – източноправославни

Белене е малък град на брега на Дунав, свързван в представите ни най-вече с концлагера на отсрещния остров Персин, където, без съд и присъда, са били заточвани и изтезавани враговете на комунистическия режим. Но за католическите общности градът е..

публикувано на 17.05.23 в 11:00
Снимка: Национален исторически музей

Националният исторически музей навърши 50 години

Половинвековен юбилей отбелязва Националният исторически музей. По този повод, в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и много официални гости, беше открита специална изложба под надслов „50 от 50“ . Експозицията насочва вниманието към..

публикувано на 12.05.23 в 14:03