Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият ден на Рождеството е Събор на Пресвета Богородица и Ден на бащата

Снимка: dveri.bg

На втория ден на Рождество Христово църквата чества Събор на Пресвета Богородица.

Почита се и св. Йосиф Обручник, който е поел грижата за младенеца и Божията майка. Затова празникът се приема и за Ден на бащата.

Йосиф и Мария спасяват новородения Исус от разгневения цар Ирод. Владетелят се боял, че Божият син ще го свали от трона. За да е сигурен, че ще погуби детето, царят заповядал да бъдат избити всички новородени момчета във Витлеем. Жестокостта принудила Йосиф и Дева Мария заедно с младенеца да избягат в Египет. Затова освен, че прославя ролята на родителите за опазването на децата, празникът е послание – да сме състрадателни към бежанците, защото и семейството на Божия син бягайки е намерило спасение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Бежанци" – история за прогонените и спасените в България

Бягство от родния дом и родната земя и дългия път през чуждото и непознатото – съдбата на всички бежанци е сходна през годините, а причините са все едни и същи. Хората биват прогонени заради война или  религиозни убеждения, заради националност и нови..

публикувано на 12.03.24 в 15:50

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си..

публикувано на 12.03.24 в 14:55
Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00