Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конкурс съхранява и популяризира българските сурвакарски традиции

4
Снимка: личен архив

За втора поредна година народно читалище "Васил Йорданов – 1942“ в с. Нова Черна, община Тутракан, провежда конкурса „Сурвакницата – традициите са живи“. Целта е да се съхрани изработването на автентични сурвачки, с които в първите часове на Новата година деца или ергени обхождат къщите с пожелание за здраве, щастие и плодородие, да се популяризира обичаят „сурвакане“ и да се издирят съпътстващите го обредни наричания. Идеята ясно показва, че дори и пандемията от коронавирус има своите положителни страни.

"Преди 2 години, по време на пандемията, когато не можеше да се събират много хора на едно място, търсихме вариант да продължим нашата дейност по поддържане и популяризиране на старите обичаи, и тогава ни дойде идеята за сурвакницата – обяснява Валентина Георгиева, секретар на читалището. – Тя може да се изработва и индивидуално, да се изпрати, за да се види и затова решихме да възродим и съхраним тази традиция – на сурвакницата и сурвакането като обичай, за да може да се предаде на новите поколения.“


Тази година за конкурса са получени 60 сурвачки от 13 области на страната. Украсените дрянови клонки са изработени както от отделни участници, така и от цели групи деца. Според регламента, участниците изпращат автентични сурвакници, характерни за населеното им място, а едно от условията е магическата пръчка да е украсена с естествени материали, типични за дадената област.

"Постарали са се много, има изключително красиви и оригинални сурвакници и послания – продължава Валентина Георгиева. – Оказа се, че във всички фолклорни области на България има почти еднакви автентични материали. Всички сурвачки са изработени от дрян, но са с различна форма, украсяват се главно с бяла вълна и червени и зелени вълнени конци, пуканки, сушени плодове, сушени чушки – разказва за най-често срещаните материали Валентина Георгиева. Срещат се и по-редки елементи в украсата: – На някои има закачени цели орехи, житни класове, царевични или бобени зърна, тиквени семки, чесън, кравайчета, кърпички, чемшир, дори сушени портокали. И всеки елемент в украсата има своя символика, понякога различна в отделните области. Няма ясно разграничение, явно материалите навремето са били почти еднакви в цяла България.“

Едни от най-красивите и впечатляващи сурвачки, изпратени за конкурса, са тези със сурвакарските торбички. А наричанията, съпровождащи обичая „сурвакане“, носят най-важните послания

"В цялото наричане това е главното – здраве и берекет за стопанина и семейството през цялата следваща година. Получихме доста интересни обредни наричания, които изпълняват сурвакарите, но нашето засега си остава най-оригинално - смята Валентина Георгиева:

Хей, другари сурвакари!

Хей, юнаци със калпаци!

Дрян е цъфнал на поляна

с чудна хубава премяна.

Всяко клонче посребрено,

всяка пъпка позлатена

с бял варак и мразовина.

Сурва, весела година!

Едро жито по хамбари,

тлъсти агнета в кошари,

руйно вино по мазите,

мед и восък по пчелите.

Сурва, весела година!

До година, до амина!

И за много години!“

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook / festivalcarpets

Фестивал на чипровския килим разкрива техниките на тъкачното изкуство

От 29 април до 1 май, на централния площад " Чипровско въстание" в Чипровци, местни килимарки ще показват на станове на открито как се изработва прочутият чипровски килим. Признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство, килимът е известен в цял..

публикувано на 29.04.23 в 06:10

"В огледалото на водата" – музикално-танцов разказ за любов, смърт и ревност

"Божура слезе надолу, стигна до самия край на скалата, приседна на колене и се наведе. Във водата, като огледало, изплува образът ѝ, погледна я и ѝ се усмихна. Ето тайната ѝ от няколко дни. Никога тя не беше се виждала тъй добре. Беше се..

публикувано на 21.04.23 в 16:08
Възстановка на играта на яйца

Бесарабският етнограф Галина Манолова възражда изгубена във времето "игра на яйца"

Когато Галина Манолова , шесто поколение българка, родена в с. Кайраклия, Молдова, публикува разказ за една великденска игра от детството си , тя дори не подозира какъв огромен отзвук ще предизвика сред българите, разпръснати по целия..

публикувано на 16.04.23 в 06:55