Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несигурната икономическа среда остава най-голямата пречка за предприемачите

Снимка: Pixabay

През настоящия месец декември общият показател на бизнес климата нараства с един пункт спрямо ноември 2022. В промишлеността и търговията на дребно също се наблюдава повишение, в строителството запазва нивото си, а в сектора на услугите се понижава, съобщи Националният статистически институт. Във всички сектори най-сериозен проблем за развитието им остава несигурната икономическа среда. 

Заради по-положителните очаквания на промишлените предприемачи, за следващите шест месеца, показателят "бизнес климат в промишлеността" се покачва с 2,5 пункта. При строителните предприемачи обаче очакванията за следващите три месеца са резервирани. 

"Бизнес климатът в търговията на дребно" се увеличава с 0,7 пункта. Положителните нагласи са свързани главно с обема на продажбите през последните три месеца, както и с очакванията за следващите три месеца. За сметка на това в сектора на услугите този показател се понижава с 1,1 пункта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08
Кристалина Георгиева

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично . Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в..

публикувано на 12.03.24 в 11:49

Български производители представят свои вина на световното изложение “Провайн 2024 г.“ в Дюселдорф

Двайсет и шест български винопроизводители представят своя продукция на най-голямото в света международно изложение за вино и спиртни напитки “Провайн 2024 г.“ в Дюселдорф, съобщи Министерството на земеделието и храните. Събитието се открива днес и..

публикувано на 10.03.24 в 17:10