Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява", припомни патриарх Неофит

Снимка: bg-patriarshia.bg

"През изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна, братоубийствена война. Конфликт, в който едни срещу други се изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения". Това посочва в обръщението си в началото на новата 2023 г. българският патриарх Неофит. Той изразява надежда, че започва година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. 
Неофит припомня думите на Спасителя, а именно, че „всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои“ (Мат. 12:25).

БНР подкасти:

Още от категорията

Руските старообрядци се заселват в Татарица преди близо 300 години

Руските староверци от силистренското село Татарица, които живеят по каноните на старото православие

Ако попаднете в силистренското село Татарица, ще видите стари едноетажни къщурки със схлупени покриви, построени в руски стил, а по прашните улици може да срещнете възрастни дългобради мъже със светли очи и аристократична осанка. Вече близо 300 години..

публикувано на 23.05.23 в 12:10

Международен форум по случай 1160 г. от създаването на славянската писменост

1160-ата годишнина от създаването на славянската писменост ще бъде отбеляна на международна конференция на тема “Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет”, организирана от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на..

публикувано на 22.05.23 в 07:00
Отец Паоло Кортези води неделната литургия в храма „Рождение на Блажена Дева Мария“

От векове в източната част на Белене живеят западни католици, а в западната – източноправославни

Белене е малък град на брега на Дунав, свързван в представите ни най-вече с концлагера на отсрещния остров Персин, където, без съд и присъда, са били заточвани и изтезавани враговете на комунистическия режим. Но за католическите общности градът е..

публикувано на 17.05.23 в 11:00