Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първото новородено бебе в Норвегия на Нова година е българче

Снимка: Sveinung Kyte / TV 2

Първото бебе за 2023 г. в Норвегия е българче и се казва Амая. Тя се ражда на 1-ви януари, 13 минути след полунощ, в предградие на столицата Осло, съобщи „NOVA TV”. Амая е обявена за бебе на годината, заедно с момченце, което се ражда в същата минута в Берген.

Името Амая означава щастие, обяснява бащата Калоян. Той живее в Норвегия от 2009 г., като е отишъл там при родителите си. "Тук стандартът е друг. Искам детето да израсне тук, но и да идва в България на гости на роднините си", каза таткото.

Като бебе на годината Амая ще бъде посетена от кмета на Осло. Ще получи безплатни памперси за една година и правото да посещава детска градина безплатно също за година.


Още от категорията

Илияна Йотова е в Кипър по покана на българската общност

Българската общност и българските училища в Кипър започват от днес богата празнична програма, с която честват 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Гост на част от..

публикувано на 20.05.23 в 09:22

Българите в Будапеща отбелязват Деня на българската азбука

Българите в Будапеща ще отбележат днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в православния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Организатори на събитието са Дружеството на..

публикувано на 20.05.23 в 05:25
Младен Станев

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от..

публикувано на 20.05.23 в 05:05