Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първото новородено бебе в Норвегия на Нова година е българче

Снимка: Sveinung Kyte / TV 2

Първото бебе за 2023 г. в Норвегия е българче и се казва Амая. Тя се ражда на 1-ви януари, 13 минути след полунощ, в предградие на столицата Осло, съобщи „NOVA TV”. Амая е обявена за бебе на годината, заедно с момченце, което се ражда в същата минута в Берген.

Името Амая означава щастие, обяснява бащата Калоян. Той живее в Норвегия от 2009 г., като е отишъл там при родителите си. "Тук стандартът е друг. Искам детето да израсне тук, но и да идва в България на гости на роднините си", каза таткото.

Като бебе на годината Амая ще бъде посетена от кмета на Осло. Ще получи безплатни памперси за една година и правото да посещава детска градина безплатно също за година.


Още от категорията

За 24 май в Чикаго българите проведоха празничен парад (фотогалерия)

Хиляди българи участваха в Парада на България по случай 24-ти май в Чикаго. Така българите от този регион в САЩ отбелязаха в аванс Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, съобщи за БГНЕС генералният консул на..

публикувано на 22.05.23 в 10:08
Илияна Йотова

Илияна Йотова чества 24 май в българското училище "Родна стряха" в Арадипу

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза заедно с учениците и учителите от българското училище “Родна стряха” в кипърския град Арадипу предстоящия Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност...

публикувано на 21.05.23 в 16:40

Една българка пренася духа на родината в Тайланд

Сънародничката ни Деяна Минчева Викторсон вече 13 години представя пред жители на остров Пукет, в Тайланд, българските традиции, обичаи, култура, история и кухня. На Пукет Деяна е известна не само сред българите, но и като член на Международния..

публикувано на 21.05.23 в 11:35