Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото новородено бебе в Норвегия на Нова година е българче

Снимка: Sveinung Kyte / TV 2

Първото бебе за 2023 г. в Норвегия е българче и се казва Амая. Тя се ражда на 1-ви януари, 13 минути след полунощ, в предградие на столицата Осло, съобщи „NOVA TV”. Амая е обявена за бебе на годината, заедно с момченце, което се ражда в същата минута в Берген.

Името Амая означава щастие, обяснява бащата Калоян. Той живее в Норвегия от 2009 г., като е отишъл там при родителите си. "Тук стандартът е друг. Искам детето да израсне тук, но и да идва в България на гости на роднините си", каза таткото.

Като бебе на годината Амая ще бъде посетена от кмета на Осло. Ще получи безплатни памперси за една година и правото да посещава детска градина безплатно също за година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската общност в Ню Йорк посреща писателя Тодор Костадинов

Тази вечер, от 18:30 ч.местно време, българската общност в Ню Йорк ще има възможност да се срещне с писателя Тодор Костадинов, автор на книгите "Анти-некролози. Разкази против забравата" и "Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази".  "Авторът е..

публикувано на 12.04.24 в 09:05

Магията на българските шевици завладя консулството ни в Ню Йорк

Модно ревю на дрехи с народни мотиви, дело на варненската дизайнерка Мая Неделчева се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Елегантната колекция е била представена от танцьорите на ансамбъл Gorana Dance, научаваме от публикация на..

публикувано на 10.04.24 в 22:10
Алексей Пампоров

"Свързване на гласовете. Диаспората" представя историите на 82-ма българи зад граница

Онлайн платформата за човешки права "Маргиналия" с подкрепата на фондация "Томсън" е подготвила проекта "Свързване на гласовете. Диаспората", представящ 82 документални истории на хора от българската диаспора в ЕС, САЩ и Канада. Проектът ще бъде..

публикувано на 10.04.24 в 08:35