Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото новородено бебе в Норвегия на Нова година е българче

Снимка: Sveinung Kyte / TV 2

Първото бебе за 2023 г. в Норвегия е българче и се казва Амая. Тя се ражда на 1-ви януари, 13 минути след полунощ, в предградие на столицата Осло, съобщи „NOVA TV”. Амая е обявена за бебе на годината, заедно с момченце, което се ражда в същата минута в Берген.

Името Амая означава щастие, обяснява бащата Калоян. Той живее в Норвегия от 2009 г., като е отишъл там при родителите си. "Тук стандартът е друг. Искам детето да израсне тук, но и да идва в България на гости на роднините си", каза таткото.

Като бебе на годината Амая ще бъде посетена от кмета на Осло. Ще получи безплатни памперси за една година и правото да посещава детска градина безплатно също за година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Заедно в глобален форум" - обмяна на опит между българските училища зад граница

След успеха на първата сесия на "Заедно в глобален форум - майсторски класове и споделяне на добри практики за учители в българските училища в чужбина", проведена през март, на 6 април ще се проведе и втора сесия на събитието, обединяващо учители на..

публикувано на 06.04.24 в 07:30

Нургюл Салимова ще се срещне с българите в Торонто

Българската шахматистка Нургюл Салимова, която е единствената българка - участничка в Турнира на претендентките, който се провежда в Торонто, ще гостува в генералното консулство на Република България в Торонто (65 Overlea Blvd, Suite 230 Toronto, ON M4H..

публикувано на 06.04.24 в 06:10

Българският лицей "Васил Левски" в Кишинев се сдоби с бюст на Васил Левски

Българският лицей "Васил Левски" в Кишинев, Молдова, се сдоби с бюст на националния герой на България Васил Левски. Това стана благодарение на Асоциацията на българите по света.  На тържествената церемония по откриването на бюста присъстваха..

публикувано на 05.04.24 в 13:48