Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

145 години от Освобождението на София

Снимка: БГНЕС- архив

Днес столицата отбелязва 145 години от Освобождението си от османско владичество. На 4 януари 1878 г. след серия от боеве в рамките на Руско-турската война (1877-1878 г.) руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко влизат победоносно в града, разказва Регионалният исторически музей София. В храма "Света Неделя" (тогава "Свети Крал") в присъствието на Гурко се провежда заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града.

В деня, в който София отбелязва знаменателната годишнина, софиянци отдават почит и към европейските дипломати, които през далечната 1878 г. помагат за съхранението на града. В нощта на 3 срещу 4 януари, когато София е в очакване на влизането на руската войска, преди да напусне града турският комендант Осман Нури паша издава нареждане София да бъде опожарена. Вицеконсулите на Франция и Италия – граф Леандър Франсоа Рьоне льо Ге и Виторио Позитано категорично заявяват, че ще останат в града в знак на солидарност с местното население. Към тях се присъединява австроунгарският вицеконсул Йозеф Валдхарт и главният равин на града Габриел Алмоснино. Смелата постъпка на дипломатите води до отмяна на заповедта за подпалване и София е спасена.

По случай годишнината днес от 10:00 ч. в митрополитския храм „Света Неделя“ в столицата ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите войни.

БНР подкасти:

Още от категорията

Международен форум по случай 1160 г. от създаването на славянската писменост

1160-ата годишнина от създаването на славянската писменост ще бъде отбеляна на международна конференция на тема “Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет”, организирана от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на..

публикувано на 22.05.23 в 07:00
Отец Паоло Кортези води неделната литургия в храма „Рождение на Блажена Дева Мария“

От векове в източната част на Белене живеят западни католици, а в западната – източноправославни

Белене е малък град на брега на Дунав, свързван в представите ни най-вече с концлагера на отсрещния остров Персин, където, без съд и присъда, са били заточвани и изтезавани враговете на комунистическия режим. Но за католическите общности градът е..

публикувано на 17.05.23 в 11:00
Снимка: Национален исторически музей

Националният исторически музей навърши 50 години

Половинвековен юбилей отбелязва Националният исторически музей. По този повод, в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и много официални гости, беше открита специална изложба под надслов „50 от 50“ . Експозицията насочва вниманието към..

публикувано на 12.05.23 в 14:03