Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

145 години от Освобождението на София

Снимка: БГНЕС- архив

Днес столицата отбелязва 145 години от Освобождението си от османско владичество. На 4 януари 1878 г. след серия от боеве в рамките на Руско-турската война (1877-1878 г.) руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко влизат победоносно в града, разказва Регионалният исторически музей София. В храма "Света Неделя" (тогава "Свети Крал") в присъствието на Гурко се провежда заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града.

В деня, в който София отбелязва знаменателната годишнина, софиянци отдават почит и към европейските дипломати, които през далечната 1878 г. помагат за съхранението на града. В нощта на 3 срещу 4 януари, когато София е в очакване на влизането на руската войска, преди да напусне града турският комендант Осман Нури паша издава нареждане София да бъде опожарена. Вицеконсулите на Франция и Италия – граф Леандър Франсоа Рьоне льо Ге и Виторио Позитано категорично заявяват, че ще останат в града в знак на солидарност с местното население. Към тях се присъединява австроунгарският вицеконсул Йозеф Валдхарт и главният равин на града Габриел Алмоснино. Смелата постъпка на дипломатите води до отмяна на заповедта за подпалване и София е спасена.

По случай годишнината днес от 10:00 ч. в митрополитския храм „Света Неделя“ в столицата ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите войни.

БНР подкасти:

Още от категорията

Отдаваме почит на просветителите Св. св Кирил и Методий

С множество прояви в страната и сред българските общности в чужбина на 11 май се чества паметта на светите солунски братя Константин-Кирил и Методий. Двамата просияли през IX век. Наричаме ги славянски просветители, защото дали просвета на..

публикувано на 11.05.23 в 08:33
София,10 май 1953 г. Избор на Кирил Пловдивски за патриарх на Българската православна църква

Честваме 70 години от възстановяването на Българската патриаршия

На 10 май 1953 г. третият Църковно-народен събор в София въздига Българската православна църква от Екзархия в Патриаршия. Пловдивският митрополит Кирил е избран за патриарх след 560-годишно прекъсване. В следващите години Българска патриаршия е..

публикувано на 10.05.23 в 08:52

Гвардейската униформа – един от символите на храбростта на българския войник

Всяка държава, която разполага със своя армия, има формирование, което наред с други задължения, произтичащи обикновено от Закона за държавния протокол, изпълнява и представителни функции. У нас тази роля е поверена на Националната гвардейска..

публикувано на 06.05.23 в 06:05