Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Димитър Ненов и Ференц Лист ще звучат в Българския културен институт в Париж

Венета Нейнска
Снимка: neynska.com

Класически кино-концерт на пианистката Венета Нейнска е първото за годината събитие, организирано от Българския културен институт в Париж. Концертът е на 12 януари, в галерията на института. Изпълненията на българката, завършила класа на световноизвестния пианист Джон Пери, ще бъдат посветени на композитора, пианист и интелектуалец Димитър Ненов.

“Личността на композитора ще бъде представена и с кратък документален филм "Димитър Ненов, измеренията на изяществото“. В програмата на Венета Нейнска е включена и музика на любимия на самия Димитър Ненов композитор, Ференц Лист“ - съобщават от Българския културен институт във френската столица. Димитър Ненов е автор на произведения за симфоничен оркестър, вокално-инструментални творби и клавирни пиеси. Музиката му е възприета като образец от редица композитори от следващи творчески генерации, които търсят и утвърждават нови пътища в българската музика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05
Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05