Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Димитър Ненов и Ференц Лист ще звучат в Българския културен институт в Париж

Венета Нейнска
Снимка: neynska.com

Класически кино-концерт на пианистката Венета Нейнска е първото за годината събитие, организирано от Българския културен институт в Париж. Концертът е на 12 януари, в галерията на института. Изпълненията на българката, завършила класа на световноизвестния пианист Джон Пери, ще бъдат посветени на композитора, пианист и интелектуалец Димитър Ненов.

“Личността на композитора ще бъде представена и с кратък документален филм "Димитър Ненов, измеренията на изяществото“. В програмата на Венета Нейнска е включена и музика на любимия на самия Димитър Ненов композитор, Ференц Лист“ - съобщават от Българския културен институт във френската столица. Димитър Ненов е автор на произведения за симфоничен оркестър, вокално-инструментални творби и клавирни пиеси. Музиката му е възприета като образец от редица композитори от следващи творчески генерации, които търсят и утвърждават нови пътища в българската музика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45