Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Сурва" идва на гости на софиянци 

2
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година, над 200 сурвакари, майстори на маски и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" ще представят в Борисова градина в София фестивала „Сурва“. Гостуването на „Сурва“ в София е част от Календара на културните събития на Столична община. 

Кукерското дефиле започва в 12 ч., в неделя 8 януари, от езерото "Ариана" и ще продължи до специално изградената сцена на открито в Борисовата градина. Във фестивала ще участват сурвакарска група при Народно читалище “Крюгер Николов - 1922 г.“, село Пещера, община Земен; сурвакарска група при Народно читалище „Христо Ботев - 1928 г.“, село Копаница, община Радомир; сурвакарска група село Светля, община Ковачевци; сурвакарска група при Народно читалище "Пробуда - 1935 г." от квартал "Бела вода" - Перник; сурвакарска група от село Садовик, община Брезник; сурвакарска група село Кошарево, община Брезник и фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" към Общински младежки дом – Перник.

Маскарадната обредност  се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села, а Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история. Той е и най-големият маскараден форум на Балканите, който се организира от Община Перник от 1966 г. През 2015 г. народният празник „Сурва” е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. 

По при гостуването на кукерите в София ще бъде представена и кулинарна изложба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30