Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Mario Stantchev New Bulgarian Trio с концерт в Лионската опера

Снимка: БГНЕС - архив

Музиката от Monk and More – авторския проект на известния джаз пианист и композитор Марио Станчев, ще звучи на 10 януари, в едно от концертните пространства на Лионската опера. Представя я Mario Stantchev New Bulgarian Trio, в което са Марио Станчев, Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). 

Проектът, в който Марио Станчев отдава почит на неповторимия американски джазмен Телониъс Монк, преплитайки негови и свои музикални идеи, е познат на българската публика от 2020 г., когато беше записан в Първо студио на БНР. Беше представен и в Пловдив, а филмът, заснет по време на концерта в Bee Bop Cafe, вече може да бъде видян в социалните мрежи. 

Програмата е с общ „сценарий“, има една свързваща линия между пиесите на Монк и моите - пояснява Марио Станчев в едно интервю за Радио България, което можете да прочетете на сайта ни. А за предстоящия концерт нашият сънародник, който от десетилетия живее и твори във Франция, споделя: "Много съм щастлив, че ще имаме възможност да представим музиката си в Лионската опера. Концертите, които се организират там, са посветени на нестандартните клавирни проекти. Винаги се радвам и когато свиря с българските си колеги, които са страхотни музиканти и приятели".

Ето и една от пиесите, която ще чуе публиката в Лион - Blue Monk, изпълняват Марио Станчев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

Още от категорията

Вълкът и седемте козлета оживяват в мюзикъл на 1 юни

Пъстър, весел и много забавен обещава да бъде Международният ден на детето и в Нов български университет. Студентите и техните преподаватели са подготвили мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“ на композитора Александър Владигеров-баща по либрето на..

публикувано на 29.05.23 в 09:38

Композиторът Любомир Денев с камерна опера, посветена на Пейо Яворов

Трагичната съдба на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов вдъхнови българския композитор Любомир Денев да създаде музиката към камерната опера "Стон или Трагедията на Яворов", чиято премиера е на 29 май от 20 часа на сцената на Летния..

публикувано на 28.05.23 в 10:05

"Трябваше" – момент на искреност от MIA D.

MIA D.  или Мария Димова е талантлива млада българска певица, която съчетава български фолклор с модерно звучене. От появата на последния музикален експеримент на MIA D. изминаха близо две години, в които обаче тя не спира да твори. Изпълнителката..

публикувано на 26.05.23 в 10:15