Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Mario Stantchev New Bulgarian Trio с концерт в Лионската опера

Снимка: БГНЕС - архив

Музиката от Monk and More – авторския проект на известния джаз пианист и композитор Марио Станчев, ще звучи на 10 януари, в едно от концертните пространства на Лионската опера. Представя я Mario Stantchev New Bulgarian Trio, в което са Марио Станчев, Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). 

Проектът, в който Марио Станчев отдава почит на неповторимия американски джазмен Телониъс Монк, преплитайки негови и свои музикални идеи, е познат на българската публика от 2020 г., когато беше записан в Първо студио на БНР. Беше представен и в Пловдив, а филмът, заснет по време на концерта в Bee Bop Cafe, вече може да бъде видян в социалните мрежи. 

Програмата е с общ „сценарий“, има една свързваща линия между пиесите на Монк и моите - пояснява Марио Станчев в едно интервю за Радио България, което можете да прочетете на сайта ни. А за предстоящия концерт нашият сънародник, който от десетилетия живее и твори във Франция, споделя: "Много съм щастлив, че ще имаме възможност да представим музиката си в Лионската опера. Концертите, които се организират там, са посветени на нестандартните клавирни проекти. Винаги се радвам и когато свиря с българските си колеги, които са страхотни музиканти и приятели".

Ето и една от пиесите, която ще чуе публиката в Лион - Blue Monk, изпълняват Марио Станчев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

Още от категорията

"Венерианецът" на Обичайните заподозрени жадува да емигрира на Земята

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени отново са тук с поредния сингъл от албума "Жълт код" – първият албум, за който Стефан Вълдобрев кани всеки от Обичайните заподозрени да предложи собствени композиции. Това е "Венерианецът" – песен, в която..

публикувано на 17.05.23 в 10:15

Вечната песен "Една българска роза" напредва в класацията на БНР в нов аранжимент

Все по-често съвременните артисти се обръщат към златните песни на българската музика, за да ги претворят по различен начин и да ги представят с актуално звучене. В следващите минути ви предлагаме нов, симфоничен вариант на класическата песен..

публикувано на 16.05.23 в 10:15

Вокална група „Радиодеца“ ни пренася в детството с концерт

Най-малките в БНР – Вокална група "Радиодеца" с диригент Илина Тодорова – за пореден път излизат на сцената на емблематичното ни Първо студио на 18 май от 19.00 ч., за да ни представят музика от български и световни детски филми. Този път с тях ще..

публикувано на 15.05.23 в 06:10